Ladans nya ögon.

Många fönster har vi, men i år är jag i lite bättre tid och har redan börjat med renoveringen. Förra året blev bara fyra fönster på nya huset bli klara. Nu är det istället ladan och hönshuset som gäller. Där är fönstren om möjligt i ännu sämre skick med många saknade rutor. Det blir mycket att kitta och måla. Vi ska behålla den vita färgen utåt, men eftersom att vi hade en hel hink blå oljefärg i förrådet använder jag den på insidan. /Lisa

En grön helg.

 
 
I dessa tider har vi ingen tid för skrivbordsarbete så det gjorde inget att kontoret fylldes med potatis. Cirka 300 ska sättas i slutet av maj. Även de andra rummen i vårt hus börjar bli fulla med plantor. I helgen har vi skolat om tomater, broccoli, röd- och blomkål. Vi har sått pumpor, gurkor och kryddväxter av olika sorter, kikärtor och blomsterbönor, samt lite blomfrön.
 
Utomhus har vi snyggat till i kryddlandet. Som tur är finns det en del användbart skrot på gården. En vacker zinkhink utan botten passar bra till att stänga in en rymningsbenägen citronmeliss. På friland har vi sått dill, mangold, spenat och persilja. Nu är harven halv och den går just att dra med Minin. Full aktivitet på åkrarna!

Hönshuset fick bli årets första tak!

I år kommer vi fokusera på våra tak. Först ut blev hönshuset. Det gamla tegeltaket hade delvis säckat ihop och många pannor var trasiga. Med tanke på takets låga lutning kändes det bättre att byta till plåttak som vi köpte begagnat. Det passar dessutom bra ihop med ladan som har liknande tak.
 
Vi började med att åka till den lokala sågen för att köpa plankor. Alla innertakbjälkar hade gjort sitt och behövde bytas ut. När allt material var på plats skickade vi ner det gamla teglet med vår ränna. I botten en gammal stickad tröja fylld med halm. Under teglet var taket sämre än förväntat. Vi tog bort ruttna brädor under spånet och det uppdagades att en takbjälke var genomrutten. Som tur var råkade vi köpa en planka för mycket. Med hjälp av domkraft kunde vi pressa upp taket så pass att den gamla takbjälken kunde bytas.
 
Nu till själva takläggningen. Istället för underlagspapp har vi använt masonit så att de gamla spånen kan ligga kvar. För att få bättre luftning läggs skivorna i vågor med varannan ströläkt under. Vi fick även bygga upp för att få samma höjd där spånen hade tagits bort. Även bärläkten fick justeras i höjdled med klossar. Det var en del pyssel för att få detta bra men när vi väl började lassa plåt gick det undan. Nu är taket nästan tätt. Ett och annat gammalt spikhål  i plåten ska nitas. Vindskivor, vatt- och takfotsbräda ska också dit.

Västra åkern plöjd.



Vi har bestämt oss för att testa att odla spannmål i år. Korn och havre som kan användas till foder. Vallen var förvedad. Rötter från skogen hade trängt långt in. Det var just att Volvon orkade dra av rötterna i åkerkanten som fick köras tre gånger innan plogen gick igenom. Harven är under ombyggnad för att kunna dras med Minin som är mer bränslesnål. Utsädet ska gå att inhandla på en kvarn i närheten. Åkerns yta är nästan ett tunnland. Hoppas vi inte tagit oss vatten över huvudet.

Brunnen del 2.





I helgen har vi återupptagit ett gammalt projekt. Kanske är det dax att få ordning på brunnen? Förra gången räckte inte traktorpumpens slang ända ner. Efter att ha förlängt den skulle vi pumpa och då satt pumpen fast. Ibland är det bra att följa tillverkarens skötselanvisningar. Vi skulle förstås ha smörjt pumpen innan den ställdes av för vintern. Efter rengöring fungerade den igen och vi lyckades tömma ur nästan hela brunnen. Det sista fick vi hissa upp med hink. Det bestod av en svart svavelosande sörja. Troligen hade det gamla brunnslocket rasat ner i brunnen och delvis ruttnat. Nästa dag var brunnen åter halvfull och vi började om med samma process. Bottenskrapet hissades sedan upp i tunga lass. En del sättningar hördes i stensättningen vilket inte är så kul när man är där nere. Vi avslutade dagen med att spruta rent väggarna och att lägga på ett lock, men vågade ännu inte smaka på vattnet. Fortsättning följer...

RSS 2.0