Hönshuset fick bli årets första tak!

I år kommer vi fokusera på våra tak. Först ut blev hönshuset. Det gamla tegeltaket hade delvis säckat ihop och många pannor var trasiga. Med tanke på takets låga lutning kändes det bättre att byta till plåttak som vi köpte begagnat. Det passar dessutom bra ihop med ladan som har liknande tak.
 
Vi började med att åka till den lokala sågen för att köpa plankor. Alla innertakbjälkar hade gjort sitt och behövde bytas ut. När allt material var på plats skickade vi ner det gamla teglet med vår ränna. I botten en gammal stickad tröja fylld med halm. Under teglet var taket sämre än förväntat. Vi tog bort ruttna brädor under spånet och det uppdagades att en takbjälke var genomrutten. Som tur var råkade vi köpa en planka för mycket. Med hjälp av domkraft kunde vi pressa upp taket så pass att den gamla takbjälken kunde bytas.
 
Nu till själva takläggningen. Istället för underlagspapp har vi använt masonit så att de gamla spånen kan ligga kvar. För att få bättre luftning läggs skivorna i vågor med varannan ströläkt under. Vi fick även bygga upp för att få samma höjd där spånen hade tagits bort. Även bärläkten fick justeras i höjdled med klossar. Det var en del pyssel för att få detta bra men när vi väl började lassa plåt gick det undan. Nu är taket nästan tätt. Ett och annat gammalt spikhål  i plåten ska nitas. Vindskivor, vatt- och takfotsbräda ska också dit.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0