Sagan om brunnen del III

I helgen har vi tagit nya krafttag med brunnen. När vi tömde brunnen rann ilar av vatten tillbaka genom övre delen av stensättningen. Vattnet till en brunn ska komma nerifrån. Inte genom ytvatten. Delar av stensättningen hade glidit ut och behövde läggas om. Vi funderade en stund och kom fram till hur vi enklast kunde förbättra brunnen utan att behöva ändra på den allt för mycket.
 
Dag ett: Friläggning runt brunnen där det var fyllt med små och stora stenar blandat med alv och rötter. Matjordsskiktet var mycket tunt. Vi grävde oss ner ca 50cm till brunnens vattennivå. På bild två har vi pusslat in nya stenar och vi är färdiga med grävningen.
 
Dag två: Som en extra spärr mot ytvatten och bortforsling av material sattes ett varv med platonmatta. Innanför denna fyllde vi tomrummen med småsten. Utanför stampade vi ner alv (som vi hade från ett tidigare projekt). Vi fyllde ungefär 10cm mellan varje stampning.
 
Dag tre: Efter att ha lyft locket på plats och ställt det i våg pusslade vi in sten så att det blev så tätt som möjligt. Vi murade in brunnsringen med finbetong. Syftet är att stänga ute ytvatten, amfibier och småkryp. Nu får det härda några dagar innan vi gör det sista. Stenarna som håller ner platomattan ska bort och hålen efter dessa ska brukas igen.
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0