En massaugn blir till.

I veckan har muraren varit hemma hos oss igen. Den här gången för att mura en ny värmekälla på nedanvåningen i nya huset. När vi köpte huset var hörnet igenmurat och framför stod en liten emaljerad kamin. Enligt grannen att här en gång har varit en öppen spis. Vi bestämde oss för att en massaugn skulle passa bra.
 
Så vad är en massaugn? Från eldstaden går en bred kanal nästan upp i ugnens topp. Rökgaserna vänder ner på båda sidor för att sedan vända i höjd med botten av eldstaden. Därifrån går de åter upp, förbi spjället och ut i skorstenen. Som varmast är röken ca 1000 grader och när de går ut i skorstenen ska de ha kommit ner till 100 grader. Värmen lagras i spisens massa, därav namnet.
 
Det tog murarna ungefär tre dagar att utföra arbetet. Nu ska ugnen torka några veckor innan den kan putsas. En fotogenlampa påskyndar processen. Efter putsningen väntar nästan ett halvårs torktid innan vi kan provelda. Vi ser fram mot detta och känner oss lugna för att inte behöva frysa i vinter. Tack, Stefan och Jonas- det här kommer bli en vacker pjäs.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0