Elverk; En likströmsdinosaur inköpt.

Eftersom jag är automatiker och inte kraftelektriker var detta en ren chansning. Var inte helt säker på vad jag köpte. Det var dock så vackert att jag inte kunde låta bli.  Riggen har stått i ett gammalt kraftverk. Reservkraft? En brockhousemotor på kanske uppåt två- tre hästar med direkt remdrift till en likströmsgenerator som ska lämna 220V och ungefär en hästkraft. Vad ska då Jag med den till? Svar: Resistiv last bryr sig inte om ifall det är lik eller växelström. Kanske till lite belysning? Eller ett vindkraftverk? Vem vet? Just nu håller jag på med att få igång tvåtaktsmotorn som hade kläggat ihop. Kompression har den och efter en vecka i bensin lossnade trotteln och förgasaren gick att få isär. Ingen gnista hittades heller. Generatorn hade dock kvar tillräckligt med magnetism för att lämna 80V vid de varv som sladdlösa borrmaskinen lyckas leverera.
/Jan

Halva luftsolfångaren färdig.

Vi håller på med en liten luftsolfångare. Som vanligt har Jan fixat fram en hel del gratissaker. Beskrivning av bilderna:
1: Vi klipper till en mellanformatsplåt som skulle slängas. Bredden blir ca 600 mm. Det är vanlig plåtslagarplåt som är svart på ena sidan och 0,6mm tjock.
2: Efter att ha gjort en simulering i datorn togs profilen fram. Tanken är att ha horisontellt korrugerad plåt med så vassa veck som möjligt och med så lite vertikal yta som möjligt. Optimalt hade en sågtandsform varit men av bockningstekniska skäl fick det bli en symmetrisk trekantvåg. Jan hade tillfälle att låna marknadens bästa kantpress på jobbet och bra blev det!
3: Den färdigveckade plåten ligger på en obockad plåt. Plåtarna har legat ute. Därav skönhetsfelen som gjorde att de var gratis. Tanken med vecken är inte att öka ytan utan att varje veck ska fånga ljuset och låta det studsa några gånger mot plåten innan det lämnar lådan ut i den kalla världen utanför.
4: Lådramen är färdig och kryssmäts så att den är vinkelrät. Virket är gratis pallvirke och takläkt.
5: I den här skivan ska stosen för frånluft sitta.
6: Enklast att skarva plåten med montageskruv. Lite internläckage blir det nog.
7: Lisa sprayar på ett lager med mattsvart färg.
8: Lisa synar resultatet. Hela lådan har tätats med massa för att den inte ska läcka utåt.
9: Nej, det här gick inte bra. Högre varv och en handborrmaskin på en hästkraft går bättre. (Nästa helg kanske).
10: Ryggen består av masonit. På den har vi satt foliebeklädd mineralull som kan köpas på ventilationsfirmor. Lådans dyraste komponent. Jan skär till den för bra passning.
11: Plåtbitar med en skruv på mitten sätts fast i tvärliggande brädbitar bakom masoniten. Enklast att göra hål i tunnplåt med en körnare och en mjuk träbit bakom plåten så slipper man skära handen av sig när borret fastnar.
12: Lisas hand visar stället där tilluften ska vända upp på plåtens fönstersida. Även baksidan av plåten är svart i ett försök att fånga infraröd strålning.

Ett stort och ett litet fynd

 
På den stora bilden gör vi läckagetest av vattenbehållaren som vi precis fyndat. Den kommer att passa som hand i handske med vår vedspis. Tyvärr var den inte helt tät. Får se hur vi lyckas fixa detta. Bra pris endast 30kr. Jan gjorde också ett lite mindre fynd i form av ett miniatyrstäd. 20kr värde okänt.

På tur i Holaveden.

Äntligen har vintern kommit med lite snö till oss. I Holavedens skogar finns ett virrvarr av små trevliga skogsvägar att upptäcka. Vi tog fram skidorna och gav oss av på långtur. Det var kusligt stilla men i pausen fick vi sällskap av en hackspettare och i diket syntes en lega efter en älg.

Tossiga tossor.

 
Tre små rutor och en stor virkades samman till en rymlig toffla i Star-Trek stil. Lite för små för en katt dock. Det fick bli en present till Klas på 35års dagen.

RSS 2.0