Spade, spett och hacka.

Solen tittade fram och vi passade på att ta fram spade, spett och hacka. Bastubygget har en dränering som måste ta vägen någonstans. Varför inte ta vägen framför ladan och göra två flugor i en smäll? Det är mycket berg och stora stenar på ladugårdsplan. Därför blir det en hel del letande för att hitta en bra väg att gräva. Vi vill också få ner en ny vattenledning till ladan och följer den gamla för att veta att det är grävbart. Grannarna som bott i trakten sedan trettiotalet berättade att det skulle finnas en brunn just utanför ladan. En stor cirkulär stensättning hittades som troligen är resterna av denna. Ett kul fynd som vi får jobba vidare på i framtiden. Hönorna var med nästan hela tiden och mumsade glatt i sig mängder av mask.

Bastu- puts och klinker.

Vi fick tips från muraren om att blanda vermikulit i putsen för att minska värmeledningen i väggen. Då kan vi ställa bastuaggregatet närmare väggen utan skyddsplåtar. Blandningen gjordes på femtio volymprocent. Det var ganska skumt att jobba med eftersom vermikuliten suger vatten. För att få putsningen att gå i stil med äldre väggar har putsen dragits på med murarslev.

När väggarna var putsade påbörjades plattläggning. Vi hyrde en klinkerkap för att få till sneda och smala bitar. Där baaret ska stå är stilen inspirerad av Olidans kraftstation i Trollhättan med chackrutigt. Längst ut en bård med rött- vitt- rött. under arbetets gång har fotogenvärmaren gjort arbetsförhållandena lite drägligare. Positivt att rummen fort kommer upp i temperatur. Efter en stund måste värmaren stängas av trots att den bara är på dryga två kilowatt.


Bastu- Fönster, väggar och detaljer.

 
Bastubygget framskrider. Det tog tid att bygga inneväggarna. Vi hade en del mögelskadad råspont över. Möglet gick som tur var att hyvla bort. Jan har även hunnit fixa en del små detaljer såsom dörrhantag, konsoler till fönsterbräda och en ny kallsmidd hasp till ytterdörren. Rätt material ska hittas och det tar en del extra tid. Runt byggnadens ytterfönster var det en del rötskador som skulle åtgärdas. Kitt och färg har äntligen torkat på Lisas nyrenoverade fönster. Timmerhus ska lagas med presspassning. Byggnaden får även fönsterbleck som fattades i grundutförandet.

Det som är kvar får vara kvar.

Under första veckan av oktober mitt under potatisupptagningen slog kylan till på allvar. Termometern i växthuset visade ett lägsta värde på -4 grader och i en hast fick vi ta in alla tomater. Samtidigt med potatis- och morotsupptagning blev det fullt upp. Kvar i landet nu är purjo, brysselkål och rotselleri som är lite mer frosttåliga och kan skördas efterhand. Jordrätsskockor får också växa vidare för att skörsdas till våren.

RSS 2.0