Att dissikera en traktor.


När man skruvar med äldre saker får man vara beredd på att det kan finnas tre olika typer av skruvskallar:
Metriska: Millimetergängor med olika stigning och diameter. Här brukar det vara ganska enkelt och på skallarna passar millimeternycklar.
Tum: Det här är ett väldigt förvirrande system där det finns olika typer och system. En komplett verkstad i England kunde på trettiotalet vara utrustad med tre olika nyckelsatser för tum och en för millimeter och därför får man själv köpa sådana för att kunna skruva. Själva gängorna kan ha olika tumstandarder och skallarna kan vara såväl millimeter som tre olika typer av tum. Om man googlar "spanner jaw sizes" kan man fördjupa sig i ämnet. Det man behöver för en komplett verktygspark är:
1st sats med millimeterverktyg.
1st sats med tum AF (Across flats).
1st sats med Whitworth (Även BSF finns men de har samma storlek fast 3/16W motsvarar 1/4 BSF, osv).
1st sats med BA nycklar. De är mindre och är bra till förgasare och annat på gamla motorer. För logikens skull är en 4BA mindre än en 1BA. 0BA är störst. Sen när man köpt allt så kan man ge sig tusan på att det fortfarande behöver kompletteras med fler verktyg som är något annat än det jag nämnt.
Nyckarna i bild har måtten:
9/16AF: 14,29mm
14mm: 14mm
1/4W, eller 5/16BSF: 13,34mm

Nåja. Vår MAN får en ordentlig genomgång och förmodligen är kopplingen ok. Försöker i skrivande stund ta reda på hur tjock en ny grafitring till urtrampningslagret är. Hoppas på en liten nöjestur till våren.
/Jan

Kommentarer
Postat av: Nelly

En mycket sympatiskt genomgång. Jag hade inte en aning om att det fanns olika tumsystem.

Mer sånt.

2017-03-02 @ 20:10:18

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0