Grov skiss på traktorgaraget.

För att se ungefär hur jag tänkt gjordes en grov skiss i suggestivt perspektiv av garaget.
En sektion ny vägg är nu på plats. För att kunna lyfta fick den nya syllen bryggas med en I-balk. Hammarbandet lyfts sedan med domkraft som trycker upp en stolpe mot 2x145x45 reglar som vilar uppåt mot hammarbandet som består av en 6"6 bjälke. Längden på de stående reglarna finpassas genom att sänka ner och såga av tills lika mycket vikt står på alla. Till sist spikas en snedsträva som fälls in i väggen. Garaget är skevt och står inte plant. Säkrast är att låta gamla hus vara och behålla det skeva.
 
 

Drevning av tillbyggnaden.

 
Vi har haft lite golvkallt och drag från tillbyggnaden. Fönstertejpen var inte heller kompis med ånga från matlagning och ville släppa. Nya lister mellan fönstren sågades och fasades. Sedan har vi fäst in p- list runt ramarna för innerfönstren och mellan fönstren. Listerna som fönstren ligger mot har också tätats med byggsilikon. Nu är det ett helt annat klimat i hela köket och den angränsande tillbyggnaden.

Ny platta på traktorgaraget.

 
Då har renoveringen av traktorgaraget påbörjats. Vi började med att hissa upp hela huset ungefär en decimeter för att kunna gjuta plattan i kant med syllarna. Vi lyfte med domkraft i bjälkarna som är i klenaste laget och man får hela tiden palla upp med klossar under så att fallet inte blir för långt om någonting skulle ge sig.
 
 
Sen var det dax för förarbeten. Det gamla golvet slogs sönder. De största bitarna slängde vi ut och de mindre var bra underlag till en bädd med 8-14 makadam. Det hela paddades sedan noga. Armeringsjärn har satts fast med kemankare och bockats samt najats fast i armeringsnät. Ovanpå lades också grövre järn diagonalt från hörn till hörn.
Gjutningen gjordes när det redan hade hunnit bli minusgrader. Katter har en tendens att gå i våt betong, så även i det här golvet. Vattnet värmdes med en vattenmantlad fotogenkamin som inte gick igång. Lite försiktig eldning med ved fick det bli istället. Sedan värmdes utrymmet med fotogenvärmare, infravärmare och element. Runt sockeln lite skydd mot nattkylan. Efter natten täcktes plattan med isolering och värmen hölls igång i tre dygn med hjälp av elverk.
 

RSS 2.0