Är du en foderhjälpare?

Till att börja med vill vi säga att vi troligen inte kommer få problem. Grisar och höns är små i maten och äter det mesta. Värre är det för bönderna som har stora besättningar. Vi valde därför att erbjuda våra vallar och spannmål till en granngård. Det var ovant att se så stora maskiner på våra små fält. Normala år är det knappt lönt eftersom det blir en del extra backning och knixande för att få med sig allt. Pumba och Hamlet fick lite extra god foderhjälp. Ett äppleträd hade knäckts på bigården och de har fått gotta i sig i flera dagar. Fundera på hur du själv kan hjälpa andra. En höstbeskäring av trädgården kan bidra. Se till att det finns en mottagare först!

Tredje gången gillt för detta timmer.

Grannen har rivit i sin lada och efter att ha botaniserat i högen hittade vi 3" plank, 6" timmer och en massa virke som blir bra att ha. Det som är spännande med det hela är att timret redan återbrukats en gång så när vi åter lagar timmervägg med det blir det minst tredje gången det används. Trä är egentligen ett relativt evigt material så länge det skyddas. Efter att ha gjort en stabil stapel kläddes den med plåt. Viktigt att inte slå in trävirke under en pressenning! Det ska förvaras luftigt och skyddat från regn uppifrån och slagregn från marken.

Jans semesterprojekt på god väg.

För några år sedan hämtade vi en växthusstomme gratis från Linköping. Den har stått och sett skräpig ut länge nog. Dags att börja jobba! Så här fixade vi grunden: stommen baxades upp på träklossar och ställdes i våg med vattenpass. Sedan grävde vi hålunder hörnen och på mitten av längdsidorna där vi färste betongplintar så att de hängde i luften ca tio centimeter från botten på hålen. Efter att ha dubbelkollat att stommen står rakt undergjöt vi sedan plintarna med betong.

För att säkra mot ogräs har vi fäst plåt runt hela grunden och ungefär 40 cm djupt. Fönsterblecken tillverkades av pannplåt som klipptes och bockades för hand. Skarvarna och hörnen har slagits ihop med nedvikt enkelfals. Plåten och spiken kommer från taket som vi fick gratis förra sommaren.

Takets träkonstruktion består av obehandlad 1,5 tums furu som har klätts med 4mm polykarbonatplast. Det är en väldigt tålig och dyr plast. Som tur var hittades den i en container och efter att ha frågat fick Jan ta hur mycket som helst. Alla skivor har repor, hål och skönhetsfel. Vi byggde också två takluckor och fick öppna lite på plånboken. Fyra gångjärn köptes på byggaffären!

För att få en bra värmelagring murar vi upp norrväggen med tegel från jordkällarens gamla valv. Denna vägg blir också södergavel på grisarnas nya vinterhem. Den får två luckor så att grisarna kan värma sig, gå på toa och äta upp ogräs i växthuset utanför odlingssäsong. Allt virke kommer från diverse hus som vi demonterat under åren. Nu är semestern slut. Projektet får fortsätta på lediga stunder.

Semester!

Sol, bad, hav, avslappning i hängmattan och shopping. Vad mer kan man begära av en semesterdag? Ok. Vi bilade ner till Skåne så totalt blev det tre dagars ledighet från gården. Årets loppisfynd blev: Motorplanhyvel, två handvevade strumpstickmaskiner, skidor, Lill- Stina vävstol, diverse verktyg, två fönster till Arnes Byssja, en liten stege och ett par solglasögon.
 

Första honungsskörden.

Tillsammans med våra goda grannar har vi inrett ett slungrum i deras garage. Det är en fördel att ha slungrummet på avstånd för att bina inte ska komma dit och tjuva. Om ett bi hittar dit kommer snart tusentals efter. En annan fördel är att grannarna har moderniteter som rinnande kallt och varmt vatten. Vi har en handvevad slunga som är fastskruvad i golvet för att stå stabilt.
 
Sex ramar av lågnormal gav ca nio kilo honung. Till nästa år kommer vi nog investera i ett avtappningskärl med tappkran. I år använde vi oss av en rostfri gryta och det blev lite förluster på grund av osmidig upphällning. För ett gram honung flyger ett bi i fem dagar och besöker 50000 blommor. Med vetskap om detta blir man skyldig bina att vara rädd om honungen. Våra nio kilo honung kommer alltså från ungefär en halv miljard blommor. Dessutom finns det honung kvar i kupan samt någon ram som vi har sparat till foder.

Tvättmaskinen Ballerina flyttar ut i tvättstugan.

Jan var på jobb i Danmark och var lovad en tvättmaskin på boendet. Väl där fick han nobben och nu var det panik. Samtidigt som de sista underkläderna togs ut ur garderoben började Jan skruva i tvättstugan. Maskinen har modifierats tillbaka till automatisk vattenfyllning. Några värmeelement har kopplats ur så att vi kan köra en 40° tvätt med ett elverk på bara 1700W. Vattnet sugs med pumpautomat från den blå tunnan. Tvättmaskinen pumpar sedan vattnet till den gröna tunnan varifrån det återanvänds till bevattning.

Försök till avläggare i bigården.

Våra bin började få det trångt och för att minska svärmningsrisken var det läge att göra en avläggare. Det blev brått att fixa till det sista på trågkupan som har fått en renovering, varroabotten och nytt ramformat (HLS). Ett litet missöde inträffade vid första försöket till avläggare. Vi kunde inte hitta drottningen och några dagar senare syntes inte heller några ägg. Nu var vi rädda. Vår biguru Hans tillkallades. Han lyfte på två täckbrädor och konstaterade lugnt att visst finns det en drottning. De är så lugna och fina. Hon har nog bara hamnat i skattlådan. Vi följde Hans råd och tog bort spärrgallret. Efter några dagar var hon tillbaka i yngelrummet och i dag har vi flyttat över en avläggare med drottningen till trågkupan.

Vattenkrisen är över för en stund.

Vi hade snudd på vattenbrist och beslutade att försöka få igång en gammal brunn som vi inte rört sedan gården köptes. En kubikmeter sögs ut. Sedan syntes botten. Efter att ha känt efter med armeringsjärn förstod vi att stensättningen fortsatte en meter ner i slammet ner till en hård botten. En bit kunde grävas med handborr för telefonstolpar sedan var det bara att fortsätta med hink. Det gamla locket av trä hittades en bit ner. På bilden har Jan byggt ett nytt och även ett bättre staket. Nu är det säkert för traktens älgar. Lite regn kom också och fyllde på våra tankar så att vi klarar oss några veckor till.
 

RSS 2.0