Ett alternativt sätt att bryta vallen?
På gammalt vis använder vi grästuvor som torv till taket. Efter att ha synat vallen hittade vi ett ställe som såg extra magert ut. För att få lika stora rutor använde vi en mall. Bitarna lades sedan uppochner i tegelstensmönster på taket. Andra lagret ska sedan läggas rättvänt och överlappa skarvarna under. Vi har även fått dit mullbrädan på ena sidan. Invändigt har källaren börjat bli ganska välfylld med årets skörd! Temperaturen håller sig nu runt ca åtta grader.
BMC 9/16 Mini
Då vi vet att det finns en och annan traktorintresserad som besöker oss presenterar vi vår nya traktor som vi köpte och hämtade i helgen. Det är en BMC 9/16 mini. 9 står för antal växlar framåt och 16 för motorstyrkan i hästkrafter. Det är en trevlig liten traktor som med höga ambitioner konstuerades för sextiotalets marknad. På grund av att marknaden började svänga mot större traktorer blev det inte så många tillverkade. Efterfrågan på traktorer i den här storleken börjar dock gå uppåt nu då allt fler mindre lantbruk växer fram.
Den är relativt fullutrustad med hydraulik fram och bak, kraftuttag med två hastigheter, växellåda med, hög, mellan och lågväxel samt back. Bredvid en växelspak med tre växellägen. Traktorn klassas som hopplöst undermotoriserad med en glödstiftsdiesel på knappa litern. Den här traktorn blir ett bra komplement till Volvon som ska användas till tyngre arbete.
Skorstenen på plats igen!
Under tre dagar jobbade två proffsmurare med vår skorsten. På en förmiddag murades ytterskorstenen upp. Lisa hade fullt upp med att langa upp tegel, bruk och vatten. Nästa dag borrades hål och nya kanaler drogs. Sista dagen förbereddes köket för vidare arbete med vedspis och bakugn. Samma kanal används för bägge. Ska man använda bakugnen öppnas ett spjäll till denna. Bakugnen tätades med eldfast lera. Det är dock sotaren som avgör om vi kommer få elda i den. Hur som helst börjar ett vackert kök växa fram.
Vi odlar stort och smått!
Aubergine är inte så lättodlat men vi har fått ett litet pyre! Löken har gått mindre bra i år. Många är angripna av mask eller snigel? Någon har i panik skjutit i höjden med blommning. En kronärtskocka har vi lyckats med. Idag avnjöts också första skörden majs från växthuset. Gurkor har vi så det blir över. En och annan tomat har börjat mogna. Än är vädret milt så de kan hänga kvar. Rödbetorna är vår största stolthet. Stora, saftiga och goda betor! Pumporna talar för sig själva. Vi är nöjda med utfallet i kållandet som ska utökas nästa år.
Äppel päppel pirum parum!
Äpplena faller till marken ett efter ett men en hel del har vi hunnit plocka. Vi försöker äta så mycket av möjligt av fallfrukten och paj är inte fy skam. På försök kokade vi äppelmos på cirka tjugo liter. Burkarna förslöts med syltparaffin. I mittenbilden syns våra olika sorter. De två översta kan vara samma sort. Ett bättre beskuret träd ger större äpplen. Kan någon hjälpa med att identifiera sorterna?
Överst: Syrliga, fasta äpplen med ljust fruktkött, mognar tidigt.
Vänstra nedre: Stora gula äpplen, rödnar något, syrliga. Ännu inte helt mogna.
Mitten: Lite ovala, gula till snövit- röda. Mustig smak. Mycket gott äpple.
Höger: Vinrött, liknar Ingrid- Marie till smak och koncistens men mycket mörka.
Femton grader och mustätt!
Igår hyvlade vi sista panelen till ytterdörren. De två nedersta och den översta är prima kärnfuru. För att allt skulle bli rakt skruvade vi fast en fixtur i vår traktorvagn. Sen var det bara att förborra och spika ihop dörren. Gångjärnen slogs i lite för djupt och det går åt mycket kraft till att få ut dem igen! Vi har också hunnit mura fast innerdörren och gjuta en liten platta med vacker lövdekor inne i källaren. Nu kommer inte mössen in! Vädret når dock till viss del in till innerdörren så länge vi inte har murat fast yttre dörrbågen. Ännu är nätterna varma. Temperaturen är därför ännu uppe i femton grader inne i källaren. Vi försöker vädra nattetid för att få in kalluft. Ena gaveln har målats. Det gick åt mycket färg! Vi har därför bara målat en bit på ingångsgaveln. Än så länge har vi bara en låda med äpplen i källaren. Vi väntar med resten av skörden.
Skördetider!
Årets första tomat! Bättre sent än aldrig...
Vi räknar med att kunna skörda 100kg pumpa. En del har vi gett bort till glada grannar. Återstoden är ett senare problem. I veckan har vi kokat in en del vaxbönor och bondbönor. Hösten är här och naturen börjar takta ner. All potatisblast är klippt även på de plantor som fortfarande var gröna och fina. Vi klipper blasten av flera skäl. Dels vill man minimera risken att bladmögel kommer ner till knölarna. Dessutom bildar potatisen skal för vinterlagringen. De flesta av tomaterna är väldigt gröna. Anledningen är att vi inte hade några varma lokaler att förodla i. Vi hoppas på en varm höst och har spritvärmaren redo för de enstaka kalla nätterna.
Vi räknar med att kunna skörda 100kg pumpa. En del har vi gett bort till glada grannar. Återstoden är ett senare problem. I veckan har vi kokat in en del vaxbönor och bondbönor. Hösten är här och naturen börjar takta ner. All potatisblast är klippt även på de plantor som fortfarande var gröna och fina. Vi klipper blasten av flera skäl. Dels vill man minimera risken att bladmögel kommer ner till knölarna. Dessutom bildar potatisen skal för vinterlagringen. De flesta av tomaterna är väldigt gröna. Anledningen är att vi inte hade några varma lokaler att förodla i. Vi hoppas på en varm höst och har spritvärmaren redo för de enstaka kalla nätterna.
Man börjar ana helheten.
Nu börjar smådeltaljerna falla på plats och temperaturen sjunker stadigt om nätterna. Vi har inte helt bestämt oss för vindskivornas slututformning. Det finns tid att fundera på detta men i veckan ska de målas med "tervamaal" (roslagsmahogny, en blandning av linolja, trätjära och terpentin- en gåva från Estland). All synlig spikning har gjorts med gammeldags obehandlad klippspik.
Innerdörren var fullt renoverbar. Vi sågade av underkanten och spikade dit en list som kan bytas om den blir dålig. Dörrbågen passades ihop och testades i vår tillfälliga träverkstad. Sedan kilades den in mellan murarna och målades blå. Snedsträvan är till för att hålla ramen i rätt vinkel tills dess att vi har murat och gjutit igen springorna mellan väggarna och ramen.
Brorsabesök!
I helgen har vi haft stor hjälp av Jans bror Timo. Totalt har vi fyllt i 1,5 ton spån och det tar lite längre tid än till en hamsterbur. Kutterspånet är hårt packat och ska fluffas till för att sedan åter packas tills det sviktar lagom. Nu är all råspont på plats. Det har också tagit några timmar att leka plåtslagare. Regnet avbröt oss annars hade vi nog fått på pappen. I veckan har vi blivit lovade uppehåll så kanske är källaren väderskyddad nästa helg.