Bastu i svinhus - Jan leker murare.


Socklar och golv börjar ta form. Först gjöts socklar till innerväggarna. Sedan lades 10-30mm ny golvbeläggning på det gamla golvet. Först slammades golvet med ren cement blandad med vatten och sedan lades en väldigt torr blandning av fin sand och cement på. Ena luckan murade också igen inifrån.


Underhåll av jordkällare.

Oj det har snart gått tre år sedan vi renoverade jordkällaren. Dags att underhålla träpartierna med ny tjära. Det var svårt att tro att arbetet skulle ta en hel dag. Tjära är tungmålat. På gavelbrädorna användes istället en tjärbaserad färg som var betydligt tunnare och mer snabbmålad.

Bastu i svinhus - lagning av norrgavel.


På byggnadens norra gavel fanns ursprungligen två luckor för svinen. Runt dessa fanns omfattande rötskador i timret som behövde åtgärdas. En passande tretumsplanka blev bra som halvtimmer. Sedan snickrades hålen igen med tvåtumsvirke. Efter att ha vindpappat sattes begagnade klädselbrädor dit. Observera vattbrädan som tidigare saknades. Det finns fortfarande rötskadat timmer i denna gavel som vi avser att åtgärda vid senare tillfälle.

Bastu i svinhus - cement och betong.

Dags att fylla igen den gamla gödselbrunnen men inte helt. Vi sparar en liten källare där vi avser att samla dusch och badvatten på hink. Inget avlopp eller vatten kommer att dras till huset som kommer att stå ouppvärmt när bastun inte används.
Hålet bottnades med 10cm singel över dräneringsröret. Därefter gjöts en platta, i vilken spolbrunnen till dräneringen sattes fast. En form med trappa ställdes på plattan och resten av hålet fylldes med singel och stenskrot.

Bastu i svinhus - dränering.


Jan har nu gått i gång på sitt bastuprojekt. Länge nog har vi gått med flottigt hår och lort under naglarna. Första steget i ombyggnaden av gamla svinhuset till bastu var att fixa dräneringen.

Innanför dörren möttes man i detta hus av ett mystiskt hål i golvet. Stora delar av året med stående vatten i botten, som värst nästan ända upp i golvnivå. För att kunna dränera ur vattnet grävdes hålet först rent från ett halvt ton sandblandad gödsel, gamla brädor och söndervittrad betong. Det gick upp för oss att hålet var en gammal gödselbrunn. När botten var nådd knackades ett hål upp under grunden för att kunna dra dräneringsrör. Problem som snart 31:an löste! Den stora stenen framför dörren var tvungen att flyttas men till sist var rören på plats.

 


Päron från pärona.


Detta lilla träd fick Jan i present av Björn och Camilla med personal. Tack allihop! Inte alla får ett växande avgångsvederlag. En perfekt start på vår planerade frukt- och bärträdgård. Vi har just nu sällskap av ett tamt rådjur på gården. Ett riktigt litet matvrak men päron ska det inte smaka.

Nu är det slut.

No more playgrounds no more laughter in the sun... Nej, riktigt så eländig ska jag inte bli men sista jobbveckan kör jag nu i alla fall. Det har varit fyra intensiva år i åtta länder. Lite vemodigt var det att vara i Estland för kanske sista gången. Har ett stort hjärta till detta grannland. Extra mycket godis och specialprodukter köptes hem denna gång. Har planen att gå ner till femtio procent nånstans men fortfarande med hyfsad inkomst. Får se hur det går. Tills dess ska åtminstone en månad läggas på att få lite ordning på alla projekt hemma och det är ju hela målet med uppehållet.
 
Det som det här inlägget går ut på är egentligen att informera om att det kan bli ett uppehåll i bloggandet tills jag vet om jag får internet som förmån där jag nu hamnar. Ha det så kul så länge och titta gärna runt på våra gamla inlägg. Där finns en massa att titta på!
/Jan

Skördetider alla glada!

Spannmålet ska luftas i magasinet, äpplen ska plockas, bondbönor ska spritas, sylt och mos ska kokas. Att på några veckor ta hand om mat till ett helt år är en heltidssyssla. På tisdagar står Lisa på torget och säljer en del av vårt överskott. Det är härligt att kunna njuta av färskt och förädlat, syrat och syltat, värpt och odlat, plockat och samlat. Grödor som vuxit långsamt i levande jord. Grisar och höns blir också glada nu när det är säsong för äpplen och sådant som blir över. I år provar vi att lagra äpplen i den lilla källaren under tillbyggnaden. Det är ett torrt och svalt förråd som borde vara frostsäkert.
/Jan
 

RSS 2.0