Stora rummet börjar närma sig inflyttning.

Vi har köpt billig tapet på loppis för en femma styck. Tapeten är av en erkänd tillverkare men alla rullar är olika. Den tapetseras först för att se hur underlaget beter sig. Våderna läggs utan överlapp för att få en jämn vägg. Det blir väldigt mycket bubblor till en början och de flesta lägger sig. Där de blir kvar efter att limmet torkat ska våden rivas bort för att göra ett nytt underarbete. Sedan tapetserar vi igen för att se om det blir bättre. Sist ska vi sluttapetsera med antik tapet. Vi har inte råd med misstag med den och vill att det ska bli bra. Man börjar dock redan nu ana hur det kommer se ut i rummet och vi började genast diskutera möblering.
 
Dagens tips:
Det är lättare att bara skära tapeten i underkant när den väl är på väggen. Huset lutar dock åt alla håll. För att ta reda på hur snett våden ska skäras i ovankant har vi en vinkelmall som läggs vinkelrätt med fönstret. Sedan kan man mäta hur snett det är och överföra det till tapeten. Vi skär och limmar våd för våd och har ett bord för klippning och det andra för limning så kan båda jobba samtidigt.
 

Hurra och mums! Äntligen sommarhagen.

Pumba och Hamlet har fått komma ut i sommarhagen. Efter lite vallande lyckades vi få dit dom. Man måste ju äta allt gott på vägen dit också! Väl där åt de båda girigt och Pumba gräver så jorden skvätter! Ett nytt solskydd har skapats av träskrot och plåt från maskinhallen som vi demonterade.

Jan leker karosseriplåtslagare.

Lite trix och knep till er som vill laga karosser eller bara forma plåt. Den här formen är väldigt svår att knacka på frihand. En skicklig plåtslagare klarar det nog men jag fick fuska. Den ursprungliga detaljen är troligtvis pressad med pressverktyg och har en bock som är väldigt skarp. För att få till denna fick jag göra ett halvt pressverktyg. Sen har två plåtar med samma form skurits ut med vinkelslip. Ämnet bultas sedan fast mellan dessa plåtar och underst ligger träformen som kanske håller ett par gånger. Plåten har tvingats ner med upprepade slag på en specialtillverkad radiemejsel som jag vinkelslipade fram. Om det inte är hål i detaljen kan man göra hål utanför som sedan klipps bort eller till och med svetsa fast plåten. Det viktiga är att den ligger helt still. formningen  av konturen, slipning och justering göres på plats.
/Jan

Så ärta i fåra.

Arbetet i stora landet fortsätter. Mitten av maj brukar vara en lämplig tid för frilandssådd av ärtor i växtzon. Vi sår i fåror för att få tydliga rader och för effektivare vattning. Sådden täcks med duk. Risken för nattfrost är fortfarande hög och man får ett visst skydd mot fåglar.

Komposten färdigmodifierad.

Komposten behövde en översyn. Mössen har varit inne och gnagt bort en fjärdedels kvadratmeter isolering. Ny skars ut och limmades på med byggsilikon. Sedan behövde tömningen förenklas. En lucka med ränna sattes dit så att man kommer åt med grepen.  Runt om har sidorna skruvats fast med nya beslag. Framsidan har också reparerats och snyggats till. Nu är den kanske rustad mot både vinter och möss.

Bättre saft har ingen haft.

Skiva ett kilo rabarber och en citron.
Varva i en bunke med 6dl socker och 3msk citronsyra.
Koka upp två liter vatten och slå över.
Låt sedan stå ca en och en halv dag.
Sila, häll på flaskor och njut av denna friska dryck.
Spädes ca 1/5

Mera mylla!

Idag har vi spridit ut vår kompost. Den består av allehanda köksavfall, hönsgödsel, gräsklipp och höstlöv. Komposteringen har gått fint i trumman under vintern. Vi valde att sprida den där vi ska odla majs och pumpor. Efter att ha öst på rejält med hästgödsel vänder vi ner allt med grep. Komposten var svår att tömma och Jan har tagit bort hela gaveln för att påbörja modifiering.

Första sådd.

Första veckan i maj inledde vi vår frilandsodling med att Jan satte första potatisen. Lisa har sått bondbönor som inringar potatislandet. Morötter och palsternacka såddes under duk. I år har vi använt eget utsäde för havre och korn. Utsädesrensen kom väl till pass. Vi hittade inget rep med tillräcklig friktion för att få igång fläkten men efter en liten modifiering blev det fart på den med hjälp av borrmaskin. Nytt för i år är att vi testar fodervårvete. I brist på ringvält krattar vi igen åkrarna som ändå inte är så stora.

RSS 2.0