Hoppas inte frost.

Klart väder, lite kylig vind och fullmåne inom de närmsta dagarna. Det kan om det vill sig illa innebära nattfrost på våra marker. Som säkerhetsåtgärd skördas all färdig pumpa. Den tål lite frost men har betydligt längre hållbarhet om den skördas i förväg. 

Priestman Beaver grävmaskin

 
Vi behöver få undan en massa mull och bryta stora stenar. Då är det bra att ha en ordentlig grävmaskin. Jan har av och till sneglat på olika köp och säljsidor men förra veckan blev han kär. Vi har inte lyckats ta reda på vad en Priestman Beaver väger men det är en mellanstor maskin som är tillräckligt krallig för att klara av uppgiften. Modellen är en av de första med hydrauliskt grävaggregat. Underredet kommer från Priestman Kub som var en lingrävare. Därför är svängkransens och larvbandens drivning mekanisk. Den här maskinen behöver en del kärlek för att bli bra men den har väldigt fin patina och är hyfsat original. Att köra en sån här är ovant på grund av att reglagen är som på en lingrävare. Med lite övning blir det nog bra.
 

Scanian får en liten översyn.

Nej, inte en till besiktning där personalen har en hög med rost i håret efter att scanian varit i hallen. Dessutom är det en säkerhetshytt (utan säkerhetsbälte för det var onödigt). Lite nya plåtdetaljer fick tillverkas, skärmen har fått ny plåt, hytten har rostlagats och elen har fixats till. Lite småpyssel som tog en dryg vecka i anspråk men nu är det besiktad och redo för hämtning av virke och allt vi behöver. En veterantraktor kanske? Hmmm...
 

Traktorgarage. Skorstenen nästan färdig.

Jan har gjort en plåtlucka för att täppa igen siddraget när ässjan inte används. Annars skulle mycket tjuvluft dras in i skorstenen när man eldar i kaminen. Helt plötsligt hade murarna tid att komma. Den här gången blev det Tomas från Anders Murare. Han fick förtroendet att mura klart skorstenen, färdigställa inomhus och göra spritputs på garagets bakvägg. En lite noggrannare skiss gjordes efter att ha löslagt tegel. Jan tillverkade sedan en form av blöt masonit. Sedan kunde teglet provläggas. Vi beslutade att kila stenarna en aning och det gjordes med vinkelslip och diamantskiva. Valvets radie är progressiv och ritad på frihand.
Det är trevligt att se en vision växa fram. Mycket tegelskrot och bitar av olika storlekar är bra att ha till hands. Lite senare i veckan kom Sommens Bleck & Plåt för att färdigställa och regnsäkra. Visst blev det flott? Nedan den färsiga skorstenen. Jan har även hunnit provmontera rökslingan till kaminen. På det här sättet tar man vara på värmen från rökgaserna. Det kan dock bli marigt att få drag genom krumeluren.

Repetition mjölksyrade grönsaker.

Det enda man behöver minnas är 2% salt. När man syrar med saltlag i stort lerkrus: väg först in grönsakerna och tillsätt 2% salt tex 1kg grönsaker + 20g salt, häll sedan på saltlag (1lit vatten + 20g salt), täck med lite svartvinbärsblad för att starta styrningen. Syrar man vitkål/morot i stora glasburkar behövs ingen lag. Pressa ut vätska ur vitkålen genom att packa hårt i burken. 
 

Rackarns vildsvin.

Att odla spannmål i våra trakter utan att få vildsvinsskador verkar som en omöjlighet. Senast förra helgen berättade vi nöjt för en besökare att i år har vi inte haft några vildsvin i spannmålet. Men det var ju inte för sent. Nu har de varit här och även mumsat i sig lite potatis av bästa sort. Suck. Det blev till att sätta ihop en skrämma i en hast som tillsammans med en skränig radio förhoppningsvis ska motverka fortsatt sabotage.

RSS 2.0