Snickerboa hoppfallera!

Såg, hammare, stämjärn, borrmaskin, tumstock, penna, sågbock och några brädor. Taggad efter kompostbygget snickrade jag denna bänk. Tack vare stora regn kan vi nu diska i klart och fint vatten insamlat i gratis tunnor. /Lisa

Första fönster till renovering.

   
Många fönster har vi på gården och alla i mer eller mindre sämre skick. Nu är vi ett fönster på väg i ansiktslyftningen av nya huset. Arbetet är tidskrävande då vi målar i flera skikt som måste torka ordentligt. Just detta förster behövde även kittas om.

Cajsen och Jolin våra första Woofare

Att Woofa = att volontärarbeta på en gård iurbyte mot enkel mat och logi. Jolin fokuserade särskilt på Sachas mat. Cajsen var billigare i drift - en halv portion harvregrynsgröt räckte långt.
   
Arbetsuppgifterna bestod bla. av att binda upp tomater och gurkor i växthuset. På grund av en köldnatt i juni har det varit lite stiltje i detta hus, men nu växer det för fullt igen. Den mest uppskattade insatsen var dock komposten, som är en återvunnen emballagelåda. Nu modifierad med öppningsbar sida och nätbotten.



Utflykter hanns också med. En till Hästholmen, men vädret där tillät ingen fotografering där, och en till Holavedens urskog och till stranden. Äntligen fick besökarna duscha i Vagnsjön som är vår närmsta badsjö. I urskogen hittdes ett lustig asp med stor rumpa. Till sist en liten promenad till luffarstenen. Där brukade luffarna övernatta på sina vandringar fram till början av 1900 talet. Tack för besöket hälser Jan och Lisa.
 


 
 
 
 
 
 

Nu är hela bakugnen lokaliserad!

Efter hjälp från Anders murare har vi lokaliserat rökgaskanalen från bakugnen. En lucka har vi eventuellt på gång. Förhoppningsvis startar arbetet med restaurering i Augusti. Vi har en väldigt ovanlig skorsten och ingen blir riktigt klok på hur det har sett ut från början. Vi har bestämt oss för att mura upp en massaugn i stora rummet. Det blir dock till våren då torktiden är ett halvår!
 

Projektet med jordkällaren fortsätter.


Vi måste kunna bärga skörden till hösten och vår jordkällare är ordentligt frostsprängd. Jordkällaren är vår enda förutsättning att förvara en större mängd mat. Efter skorstenen har detta projekt därför mycket hög prioritet. Väggarna ska riktas och brukas om. En del förstärkningar av grunden. Sen ska vi nog våga mura ett nytt valv. Takåsen är sju meter så en hel del snickeri blir det också. För tillfället tömmer vi ur jord och sten som varit i väggarna. Vi återfyller med leca som har bättre isolervärde och rör sig mindre vid minusgrader. Förhoppningsvis låser det inte heller upp väggarnas rörelser så att de kan komma tillbaka till ursprungsläget efter varje frostcykel.

Täckodling och en väldigt gammal pallkrage.


Det mesta har kommit upp fint. Nu har vi fått lite efterlängtat regn. Kålen och pumporna har planterats ut. I potatislandet har den fuktiga jorden noggrant luckrats med klohacka. För att behålla fukten, mata maskarna och undertrycka ogräs har varje enskild potatisplanta varsamt bäddats in i ljummen kasserad ensilage. Fiberduken på bönlandet flyttades till morötterna. I kryddlandet kan vi börja skörda salladen som växer i en veteranpallkrage som hittades i jordkällaren.

Traktorskrälle!

Då vi var och hämtade gödsel frågade Lisa om det ska bubbla ur hydrauliken. Efter en snabb kik såg det oroväckande blött ut. Harven som är ganska tung verkar ha dödat stålgummibrickorna. Eftersom traktorn är 50 år gammal är det inte så svårt att förlåta den. Delar? Fanns på Swedol. Ser fortfarande likadant ut. En del saker förändras inte. Lyftarmarna har ställts ner ett splineshack för att komma ner med plogen och slippa få den i ryggen när man lyfter. Tyvärr har den ställbara skruven på höger fått en kink efter härjandet när vi bröt mark. . Får fixa detta vid tillfälle.

Gasolköket installerat!

Kanske minns ni de pyrotekniska försöken i traktorgaraget? Ni kan vara lugna- de pågår än! Vi behöver modifiera köket men tids nog ska nog det också brinna rent. Tills dess bakar vi vårt bröd på ett loppisfyndat Primus 1927. Efter tryckprovning och installation samt tryckprovning igen visade det sig vara väl värt femtiolappen! Den fiffiga brödformen i nyskick är ett annat loppisfynd som vi äntligen fick testa.

Utflykt till Ydre.


Enligt sägnen sparkades sjön Sommen upp av en urko. Vi besökte urkons håla som erbjöd lite klättring. När urkon har rymt ur sin håla ska hon förstöra hela Ydre och resten av världen. Hon vilar på en bädd av lindkol och äter ur en oxhud ett hårstrå varje år. När stråna tagit slut kan hon rymma. Vi fasar inför denna dag då vi bor så nära.

Nästa stopp blev vid Sveriges grövsta gran i Asby. Stammen mäter 4,9 meter i omkrets! Att stå under denna individ var som att vara i en skog. Grenarna var upp till en halv meter i omkrets och gick ända ner till marken. Trädet är en abiegran.

Vi passade även på att bestiga stigen upp till Kungabordet med utsikt över Sommen. Dagen avslutades i Kisa där Lisa gjorde ett efterlängtat loppisfynd nämligen ett gasolkök. Ett inspirerande besök på hembygdsgården hanns också med.
 

Lieslått nationaldagen till ära.

Här slår vi vallen längs vägen. Det har inte varit gjort på många år. Gammalt gräs hindrar liens framfart och vi får slipa ofta. Ett och annat grässtrå finns bland höga, dominanta ogräs som kundkex, nässlor och tistlar. Vi har tänkt plöja ner svålen senare i sommar när traktorn är lagad. Sedan blir det kanske majs och solrosor nästa år.
 

Vi bryter oss in i skorstenen.

   
Här bryter vi oss in i under spishuvan i köket och hittar den gamla bakugnen. Muraren som var här och tittade för-förra veckan uppmuntrade oss till detta och det visade sig att han hade gissat rätt. Var sista måltiden från denna spis ett får? Eller var det av vidskepelse som man murade in en fårskalle i ugnen, eller var det kanske ett practical joke från förr? Vi hittade även en söndergnagd tidning och lyckdes få fram årtalet 1933.

Sista sådden färdig.

  
I veckan såddes gröngödslingsytan och i helgen blev vi klara med  vårt ärt- och bönland. Just som vi arbetade som bäst råkade vi reta upp en liten huggorm. Vi har en del orm och ödlor. Hittils har vi sett snok, kopparödla, skogsödla och nu huggorm. Grodor finns det också gott om.
När landet var färdig hackat blötlades märgärt, sockerärt, blåärt, brytböna, blomsterböna, sojaböna och ying-yang böna över natten. Efter sådd fick vi det obligatoriska regnet. Nu planerar vi för bevattningsanordning, men måste få tag på hängrännor till ladugårdstaket först.

RSS 2.0