Sagan om brunnen del III

I helgen har vi tagit nya krafttag med brunnen. När vi tömde brunnen rann ilar av vatten tillbaka genom övre delen av stensättningen. Vattnet till en brunn ska komma nerifrån. Inte genom ytvatten. Delar av stensättningen hade glidit ut och behövde läggas om. Vi funderade en stund och kom fram till hur vi enklast kunde förbättra brunnen utan att behöva ändra på den allt för mycket.
 
Dag ett: Friläggning runt brunnen där det var fyllt med små och stora stenar blandat med alv och rötter. Matjordsskiktet var mycket tunt. Vi grävde oss ner ca 50cm till brunnens vattennivå. På bild två har vi pusslat in nya stenar och vi är färdiga med grävningen.
 
Dag två: Som en extra spärr mot ytvatten och bortforsling av material sattes ett varv med platonmatta. Innanför denna fyllde vi tomrummen med småsten. Utanför stampade vi ner alv (som vi hade från ett tidigare projekt). Vi fyllde ungefär 10cm mellan varje stampning.
 
Dag tre: Efter att ha lyft locket på plats och ställt det i våg pusslade vi in sten så att det blev så tätt som möjligt. Vi murade in brunnsringen med finbetong. Syftet är att stänga ute ytvatten, amfibier och småkryp. Nu får det härda några dagar innan vi gör det sista. Stenarna som håller ner platomattan ska bort och hålen efter dessa ska brukas igen.
 

Årets växthusodling

Länge nog har vi burit växterna ut och in. Nu måste de vara avhärdade. Med facit i hand hade vi kunnat börja hela säsongen tidigare i år men man ju aldrig. I år har vi lite färre tomater och gurkor men lite mer plats för majs och några kikärtor på försök. Vid ogräsrensningen upptäckte Lisa att physillis från föregående år frösått sig. I norra hörnet ställde vi in en vattentunna för att moderera klimatet en aning. Växterna trivs ju också bäst av att vattnas med tempererat vatten.

Körförbudet upphävt på Scanian.

 
Ett och annat hörn på lastbilen var i behov av renovering. Till sist kom dagen då den blev underkänd. Efter att ha lagt en dryg vecka på att svetsa i nytt stål och borra ut trilskande bultar kunde ramen åter målas. Medan jag jobbade tyckte Sacha att verktygslådan var en trygg, torr och varm plats att ta en lur i. Idag fick vi äntligen godkänt och vi kan börja köra hit material för sommarens projekt.
/Jan

Direktverkande solel.


Efter att ha installerat solpaneler var batteribanken full på ett par dagar. Helt plötsligt har vi el i överflöd! 200W solpaneler i kombination med en batteribank på 200 Ah verkar ge drygt 2kWh att göra slut på varje dag. Begränsningen är invertern som är kopplad mot 12V batteribank. Vid fullt effektuttag är strömföbrukningen 100A. För kontinuerlig drift är vi begränsade till 700W. Så vad räcker 700W till? Micro på moderat effekt? Vattenkokaren gick inte. Vi tog en loppisrunda och fyndade: Äggkokare (300W) och två doppvärmare (300W/ styck). Stavmixer, laddare, dator, stereo och diverse små förbrukare går också bra. Experimenten fortsätter. Lite moderniteter skadar ju inte.

I skrivande stund: ett-noll mot ogräsen.

 
Lååååånga dagar i landet med både framsteg och bakslag har vi redan fått känna på. Man vet aldrig riktigt hur en odlingssäsong ska falla ut och det är ju det som gör odlingen till en så spännande sysselsättning. Nu vill vi verkligen inte ta semester! I alla fall inte från odlingslanden....
 
I helgen har bönlandet utökats med vaxbönor, sockerärt, märgärt och blåärt. Förra året satte vi ut sättlöken lite för tidigt så att många gick i blom och tillväxten blev dålig. Hoppas, hoppas att den här helgen var bästa tid för årets lök. Vi har också sått bovete i en ruta i stora landet.
 
Trots torka har potatis, bondbönor och ogräs växt till sig ordentligt. Vi kupar både potatis och bondbönor och gör samtidigt livet lite svårare för ogräsen. Ett-noll mot tistlarna i lilla landet, men bara tillfälligt. De är grymt snabba på att ge igen.
 
Näst sista bilden är vi inte så stolta att visa upp. Jordloppor har gått till angrepp i kållandet och för en ekologisk bonde finns det vad vi vet inte så mycket att gör åt det. De äter både på blanden och roten, vilket ger en mycket försvagad planta. Förodling och/eller fiberduk kan hjälpa till nästa år. Vi kanske testar att så om under duk. Ännu är vi bara i böjan på säsongen.
 
 
 

RSS 2.0