Garagehelg del 1.


När vi är två är det trist att jobba i garaget så jag passade på när Lisa var bortrest. Till att börja med behövde jag en dragare så Allgaiern gjordes i ordning med nya delar från Tyskland. Lite slarv i tillverkningen hade det varit så jag fick plana grenröret mot en stenskiva och två självhäftande sandpapper. Lite filning fick också göras för bultarna. Tyvärr fick jag fel reglerfjäder så gången är manodeppresiv.

Sen var det dax för helgens stora projekt. Som allt blev det på tre dagar ca en arbetsvecka om man räknar med att djuren skulle tas om hand och allt annat skulle skötas. Så det blev till att gå upp klockan halv fem för att hinna med. Lastbilen skulle besiktas men jag bommade tiden så det fick bli en tvätt i Mjölby istället. När man markerar linjer på något som är runt är det bra med en flexibel men bred linjal. Det kan man köpa på järnaffären för dyra pengar eller hitta i deponin. Jag använder ett gammalt plåtemballage av plast. Viktigt att sträcka så den ligger rakt. Tanken skulle förstärkas och att ha tillgång till laserskärning är helt fantastiskt. Att göra en korrekt ritning är också bra men det misslyckades jag med så det blir till att modifiera chassiet som den ska stå på. Minin var elverk, Allgaiern dragare och T-31:an bärare. Någon sa att man aldrig har för mycket traktorer och det stämmer nog. Vad det ska bli? Det får ni se sen. :)
/Jan

Fjärde gången gillt.


Nu står vi inför vår fjärde odlingssäsong här på Rubensgården. Det känns att vi får mer och mer ordning på stora landet. Vi försöker förbättra kantskyddet med hjälp av nergrävda plåtar runt ön i mitten där hallon gärna tränger ut i odlingarna. Vi ska också bli bättre på att använda blommor i kanterna som barriär mot ogräs och som lockmedel för pollinerare. Landet är nästan förberett för årets säsong och i helgen sådde Lisa palsternacka och dill på friland. Vi har fått upp en lysrörsarmatur som ger stödljus till förodlingarna och varma dagar har vi börjat använda växtuset och en nybyggd drivbänk.

Låt oss presentera...

I söndags flyttade äntligen en ny gris in hos Pumba. Stort tumult utbröt. Han var inte helt välkommen från början. Framåt lunch dagen därpå kunde dom börja nosa på varandra utan att brottas och ta tag i varandras öron för att ruska om. På darriga ben och med lite övertalning från Pumba och Matte vågade sig även Hamlet ut i hagen. Där fanns mycket skoj, det vill säga mycket att äta. På kvällen gick dom utmattade och lade sig tillsammans i bädden.
Hamlet är en sävlig och eftertänksam kille som tar tid på sig med matskålen. Han är något äldre än Pumba, född 20150810. Huvudintressen: Äta, sova, böka.

Plöjning och tiltpackning.

 
 
Nu har vi plöjt ner gödslet. BMC:n gjorde jobbet utan större ansträngning i den lätta sandjorden. Jan provade figurplöjning som är en symmetrisk sport. Ganska snart var hjälpskären felplacerade men det gick ändå till slut. Pumba inspekterade arbetet och tyckte att han hade gjort det bättre själv. Husse var dock ganska nöjd och fortsatte med tiltpackning. Skålsvansen från Allis- Chalmers var snällt inställd för att inte skära ner i gräset.

Nu sprider vi maskinellt.


Vi fick tag på denna vackra dyngspridare i julas. Ursprungligen är den för parhästar. Att tänka på när man drar hästredskap med traktor är att inte köra för fort för att mekaniken ska hänga med. Betydligt lättare att sprida gödslet i år och fördelningen hamnar i fina mattor. Jan kör och Lisa drar i spakarna. Tusen tack för gödslet!

Mattes lilla kelgris!

Ute i landet är det lite si och så med ogräsrensningen. Lisa gör det största jobbet medan Pumpa tuggar lite här och där. Den mesta tiden är han borta och charmar hönsen. Sedan får han för sig att springa någon annanstans. Matte får fullt upp med att jaga bort honom från att äta kol vid eldashögen. Lecakulor i ladan smakar också gott för att inte tala om jordgubbsplantorna. Vårlök och kirskål fick ha i alla fall tugga i sig. Väl hemma i hagen var han ganska trött och kröp upp i mattes knä.

RSS 2.0