Stenkross nära oss.
Trots mycket att göra med vårbruk och byggen unnade vi oss en liten utflykt. Jan fick i somras tips om en stenkross och har letat efter den av och till sedan dess. På en lite annorlunda rutt till macken i Gripenberg stod den till slut vid ett stenrös intill vägen. Krossen står som spräckt i inventeringslistan men skrot var den nog inte. Imponerande stålkrampor tycks ha gett krossen nytt liv och det är inte vilken smedja som helst som har tillverkat de livremmarna. Vi letade också efter en annan kross men det blev en skön vårpromenad runt Romanäs sanatorium.
Första frilandssådd.
Med påsken kom våren med sommarvärme. Efter en period med riktigt kalla nätter med ner till 10-14 minusgrader värmdes jorden snabbt upp igen. Vi har kommit igång med frilandssådden. Först ut morötter, palsternacka, majrova, persilja, mangold, dill, och honungsört. Fiberduken skyddar mot nattkyla och håller fukt. Innan vattnet sjunker undan har vi också passat på att fylla tre kubiktankar ur brunnen som ligger lite högre på vår mark. Mer vatten behövs. Nu dansar vi regndans.
Traktorgarage: Takpärsen över.
Nu är även det södra taket fixat. Trots omfattande rötskador på pärt och bärläkt var det bara en takbjälke som var så skadad att den behövde amputeras. Vi limmade dit en protes och efter att ha fått dit takfoten blev det riktigt starkt och bra. Det var praktiskt att förvara råsponten på två tvingar medan man jobbade sig uppåt. Att använda begagnad takplåt var inte det lättaste. Bärläkten måste ligga på exakt rätt ställe för att man ska kunna spika i dom gamla hålen. Trots mätningar och anteckningar blev det på sina ställen så fel att en extra bärläkt fick spikas dit. Av någon anledning blev inte heller kaplinjen i ränndalen 100% korrekt men det regnar nog inte in i alla fall. Efter att ha monterat nockplåten i dag känns taket färdigt så när som på skorstenen som kommer senare.
Vi provar ympning och okulering.
Månadsskiftet april maj eller strax före det att knopparna spicker är bästa tiden att ympa. Cajsen som var på besök hade med sig ympris från Skåne som var taget under vinterbeskärningen. Före ympningen ställs riset några timmar i vatten. Av riset skärs sedan ympkvistar, ca 15 cm långa med 3-4 knoppar. Vi testade tre typer av ympningar:
Bild 1-3: Barkympning. Ympkvisten trycks ner i en skåra som gjorts i barken.
Bild 4-5: Skarvympning. Två snittytor pressas samman.
Bild 6: Okulering. En knopp skärs loss från ympkvisten. Sedan skär man bort motsvarande bit bark och tejpar.
Bild 6: Okulering. En knopp skärs loss från ympkvisten. Sedan skär man bort motsvarande bit bark och tejpar.
Viktigt med rena kontaktytor och bra förband. Verktyg ska spritas. Kniven ska vara mycket vass. rör inte kontaktytorna med något. De ska inte torka ut. Som ympvax har vi använt vaselin och bivaxsalva. Vi förband med vulktejp. Den är svart och det kan bli för varmt. Ympningarna genomfördes dels på en vildapel och dels på ett av trädgårdens yngre äppleträd.
Vårbruk och trädgårdsbestyr.
Varmt väder och lätt blåst har torkat upp odlingslanden. Nu går det lätt att rensa ogräs. Maskrosorna tar Hamlet och Pumba hand om. Efterhand som rensningen blir klar fyller vi på med gödsel. Denna gång fårgödsel från grannens djupströbädd.
Förodlingen är ännu blygsam. Purjo, rotselleri och romansallad får flytta ut i tunnelväxthuset på dagarna. Ruccola har vi där även på nätterna. Skyddad under en extra fiberduk. Det enda som växer på friland förutom allt ogräs är vitlök.
Bina har vaknat och kommit igång med pollen och nektarinsamling. Flitiga små rackare.
Mera ved!
Nu blev det bråttom med veden. Föraren som körde skördaren i grannens skog såg inte snitslarna i kvällsljuset och gallrade även våra granar. Efter en kort förhandling kom vi överens om vilka högar jag kunde ta och de skulle hämtas innan skördaren kom. Eftersom skogsbruk går undan nu för tiden fick vi såga och hugga det som redan låg på vagnen för att kunna hämta hem extraveden.
Gödselkörning.
Lastbilslass nummer två med gödsel från grannen spreds med bogserad gödselspridare och dragare fick vår Valmet 15 vara. Den gick bra tills den fick smuts i förgasaren. Som tur är går det fort att meka med de här maskinerna och efter en magpumpning och filtrering av bränslet gick den som en klocka en stund igen. Dagen efter fick tändningen tittas över och nu verkar den fungera men rassel och skrammel från motorn indikerar att den behöver en ordentlig genomgång. Gödslet har spridits på en åkerplätt som ska bli spannmålsodling.
Sommenbygdens Folkhögskola på besök.
Sommenbygdens Folkhögskola har två distanskurser med odling på schemat. Vid två tillfällen för någon vecka sedan kom dom på studiebesök hos oss. Det blev rundvandrig till landet, hönsen, jordkällaren, grisarna, växthusen och en titt inne i vårt hus. Efteråt fick vi hjälp med att lasta gödsel hos grannen och folkhögskolan fick en skvätt till sina odlingar. Tre parter, alla glada.